Veel hondeneigenaren zijn zich er niet van bewust dat als honden elkaar aangelijnd ontmoeten dit voor problemen kan zorgen.
Toch zie ik het met regelmaat gebeuren: op straat, in het bos en zelfs in een honden losloopgebied.
Dit kan nare gevolgen hebben voor je hond.
De ideale ontmoeting tussen twee honden is als beide honden loslopen. Beide honden hebben dan zelf de keus of ze elkaar willen ontmoeten, in welk tempo en op elk moment de ontmoeting onderbroken kan worden door weg te lopen.
Als honden elkaar aangelijnd ontmoeten worden zij verstoord in hun natuurlijke communicatie. Normaal gesproken zouden honden bij het naar elkaar toe lopen hun looptempo minderen. Als de honden zijn aangelijnd wordt dit echter bepaald door de eigenaar.
Ik zie het te vaak gebeuren dat als de hond zijn tempo verlaagd, de eigenaar toch aan de lijn trekt om de ontmoeting met de andere hond te forceren. Op deze wijze lopen de honden recht op elkaar af. In hondentaal is dit onbeleefd gedrag. Honden zouden zelf kiezen om boogjes om elkaar heen te draaien en indien gewenst de boogjes steeds kleiner te maken, waarna er aan elkaar gesnuffeld kan worden.
De riem zorgt er tevens voor dat honden geen mogelijkheid hebben om te vluchten. Als de hond de ontmoeting met de andere hond spannend vindt dan kan de hond nergens heen.
Bij dreigende situaties kiest een hond óf om te vluchten óf om te vechten. Doordat het vluchten door de riem wordt geblokkeerd, zal er eerder gekozen worden om het gevecht aan te gaan. Doordat een hond veelal geforceerd wordt om andere honden te ontmoeten ontstaat er bij veel honden uiteindelijk aangelijnde reactiviteit naar andere honden.
Indien een hond uitvalt, gromt en blaft zal de andere hondeneigenaar waarschijnlijk afstand houden. Hierdoor leert de uitvallende, grommende en blaffende hond dat dit gedrag hem wat oplevert en hij het vaker zal herhalen.
Veel eigenaren denken dat hun hond de ontmoetingen helemaal geweldig vindt, maar dat valt nog te betwijfelen. Veel hondeneigenaren zien namelijk niet de stresssignalen van hun hond. Ten eerste omdat veel hondeneigenaren daar niet bekend mee zijn en ten tweede omdat er niet op gelet wordt.
Ook in situaties dat honden het juist hartstikke leuk vinden ontstaan er vaak problemen. Dit begint al bij puppy's. In het kader van socialisatie mag de hond kennis maken met elke hond (en persoon) die ze tegenkomen. De pup leert al snel dat het zien van een andere hond gelijk is aan het ontmoeten van deze hond. Raadzamer is om een puppy juist te leren om rustig gedrag te vertonen bij het zien van andere honden (of mensen) op straat. Het kan immers zo zijn dat de andere hond (of mens) niet gediend is van het drukke gedrag van de pup en dan kan de ontmoeting omslaan naar een vervelende ervaring, waarbij agressief gedrag vertoond wordt.
Tevens wordt in de hand gewerkt dat de pup altijd een andere hond (of persoon) wilt ontmoeten. Als de hondeneigenaar dit vervolgens gaat tegen houden, zal de hond gaan tegenstribbelen, trekken naar de andere hond of blaffen en piepen. Het is hem immers aangeleerd dat hij altijd naar de andere honden toe mocht als hij ze zag.
Afgezien van bovenstaande redenen is het nooit te voorspellen hoe een onbekende hond ook gaat reageren. Misschien is het een agressieve hond, een hond met pijn die weinig kan hebben, een bange hond, een loopse teef, enzovoorts.
Vindt er toch een ontmoeting plaats tussen een andere hond aan de lijn, zorg er dan voor dat de riem ontspannen is. Beweeg de hand waarin de riem zit mee met de hond als deze wat afstand neemt en voorkom dat de riemen in elkaar draaien.
Zie je dat er teveel spanning of stress bij een van de honden opgebouwd wordt, kijk dan of je de aandacht kunt krijgen van je hond en loop samen weer verder.
Voel je niet verplicht door sociale druk om jouw hond kennis te laten maken met een hond van een ander.
Reactie schrijven